Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Svet mehatronike

Svet mehatronike 37

sm37 1

logo

Vabljeni na sejem IFAM2022

Drage bralke, dragi bralci, vljudno vabljeni, da obiščete sejem IFAM2022, ki se bo odvijal na Gospodarskem razstavišču od 15. do 17. februarja. Na sejmu bo tudi uredništvo revije Svet mehatronike. Veselimo se vašega obiska!

Pred kratkim smo zakorakali v novo leto, ki bo gotovo prineslo obilo zanimivega in novega. Tudi 37. številka revije Svet mehatronike prinaša obilo zanimivih člankov.

Preberite več: Svet mehatronike 37

Svet mehatronike 36

smlogo color

Človeška domišljija ne pozna meja


Verjetno se boste strinjali z mano – drage bralke in dragi bralci, da človeška domišljija ne pozna meja. Namenoma se bom osredotočil na dobre primere, kjer omenjena človeška domišljija izboljša npr. proces v industriji, ali pa izboljša delovne pogoje in izboljša izdelek, da ne govorim tudi o tem, da nam človeška domišljija ves čas izumlja nove in vedno boljše izdelke. Ob vseh novih izdelkih se velikokrat spomnim otroške knjige izpred nekaj desetletij z naslovom Neznalček na luni, ki jo je napisal ruski avtor Nikolaj Nosov in jo je daljnega leta 1969 izdala Mladinska knjiga.

Preberite več: Svet mehatronike 36

Svet mehatronike 35

smlogo color

Drage bralke, dragi bralci,

kot bi mignil je poletje minilo. Upam, da ste ga lepo preživeli in da niste utrpeli vremenskih ali celo Covid-19 neprilik. Upamo tudi, da nam bo prihajajoča jesen prizanesla s Covid-19 ukrepi in da bomo lahko normalno sodelovali na sejmu MOS v Celju.

Preberite več: Svet mehatronike 35

Svet mehatronike 34

smlogo color

Nič nas ne ustavi!

 Res je drage bralke in bralci, ne ustavi nas Covid-19, niti slabo vreme, niti pomanjkanje komponent za proizvodnjo. Res je, da se na kratek rok izpadi komponent gotovo poznajo, vendar pa na dolgi rok takšen izpad pomeni samo to, da se proizvodnja prilagodi. Prilagodi se bodisi tako, da si omisli dodatnega dobavitelja, bodisi da zamenja komponento in podobno. Skratka proizvodnja in z njo tudi razvoj, se ne ustavljata. In tudi v uredništvu revije Svet mehatronike se ne ustavimo. Tako boste v novi številki revije Svet mehatronike lahko prebrali obilico zanimivih člankov. Med drugim članek o tem, kako znanstveniki s pomočjo nanodelcev naredijo kovine trdnejše. Načrtovalci robotov pa s pomočjo narave naredijo robote bolj uporabne.

Preberite več: Svet mehatronike 34

Svet mehatronike 33

smlogo color

Covid-19 in odpuščanja delavcev

Ta nesrečni virus je povzročil marsikatero nevšečnost. Med temi nevšečnostmi lahko naštejemo tudi to, da je marsikdo ostal brez službe. Ampak ni samo Covid-19 razlog za to, da nekdo izgubi službo - še posebej, če je službo izgubil robot. Ja, prav ste prebrali: tudi robote odpuščajo, ker niso bili primerni delavci.

V tej številki revije Svet mehatronike boste lahko prebrali razlog, zakaj so bili roboti odpuščeni. Lahko boste pa prebrali tudi to, kako roboti oblikujejo sami sebe. Ali pa to, da se roboti lahko premikajo kot krti.

Preberite več: Svet mehatronike 33

Svet mehatronike 32

smlogo color

Covid-19 in odpuščanja delavcev

Kot bi mignil je poletje minilo in že smo v jeseni, z njo pa tudi jesenska številka revije Svet mehatronike, ki tudi tokrat prinaša obilo zanimivih člankov. Izmed njih naj omenim članek, ki nam bo razkril, kako umetna inteligenca (AI) poganja razvoj v industriji. Tako so v podjetju OMRON razvili nov zanesljiv algoritem na osnovi umetne inteligence, ki je vključen v najnovejših sistemih kamer. Ta algoritem posledično zmanjšuje proizvodne stroške ter preko avtomatizacije poveča produktivnost.

Preberite več: Svet mehatronike 32

Svet mehatronike 31

smlogo color

"Nemogoči" raketni motorji?

Pozdravljeni dragi bralci in drage bralke!
Covid-19 nas je zaustavil - vendar le za kratek čas. Kot do sedaj v podobnih krizah, se tudi tokrat svet ne bo ustavil - nasprotno. Podjetja, ki imajo jasno vizijo, so čas karantene izkoristila za pospešen razvoj. Ko se pogovarjam z raznimi distributerji so mi povedali točno to: časi krize so za njih najbolj obremenjujoči, ker podjetja naročajo ogromno novih vzorcev, ki jih potrebujejo za nove, nekateri tudi za »nemogoče« izdelke.

Preberite več: Svet mehatronike 31

Svet mehatronike 30

smlogo color

Dragi bralci in bralke,

tale koronavirus nam je resnično spremenil življenje in to na vseh področjih. Ne bom našteval, kdo vse je popolnoma spremenil življenje, navade in podobno. Bolj se bom osredotočil na čas, ko bodo izredne razmere s koronavirusom končane. Kaj takrat – oziroma še bolje - kako izkoristiti čas vmes, ko/če ne morete delati od doma? Mi sicer smo to številko revije Svet mehatronike naredili od doma, marsikdo pa svojega posla ne more početi od doma, če pomislimo samo na delavce v industriji, gostince, samozaposlene in podobno. Torej vprašanje je, kako izkoristiti ta čas?

Preberite več: Svet mehatronike 30

Svet mehatronike 29

smlogo color

Dragi bralci,

leto 2020 je v polnem zamahu in podaljšani praznični dnevi so že davno za nami.

V uredništvu revije Svet mehatronike smo že v pripravah na sejem IFAM, pripravili pa smo tudi novo številko revije, v kateri boste med drugim lahko prebrali, kako zmanjšati stroške pregledovanja ventilov z IoT senzorji. Še več ‒ pišemo o »samozdravilnih« kovinah. Seveda se, striktno gledano, kovine ne morejo same zdraviti, ker tudi ne zbolijo, lahko pa samodejno popravijo praske na svoji površini. To je lastnost, ki je zelo zaželena v raznih industrijah – recimo avtomobilski. Kdo si ne bi želel, da se praska na avtomobilu samodejno popravi?!

Preberite več: Svet mehatronike 29

WEB seminarji

Sejmi in vabila